Såga och spika, bygg en bil

Även om det inte är snyggt med tuppkam och nitar ska man kanske sända en tacksamhetens tanke till punkarna. Det var ju punken som födde den s.k. DIY-andan, alltså Do It Yourself eller på ren svenska gör det själv. Punkarna gjorde egna tidningar, s.k. fanzines, startade egna skivbolag, gav ut kassetter med sin musik. Efter dem kom postpunken, där en del band byggde sina egna instrument. Andan fortsatte under 80-talet och 90-talet, och yttrade sig bl.a. i att programmerare skapade egna program under Open Source-licensen, som gjorde att det var fritt för andra att ta vid och vidareutveckla programmen.
Det här var egentligen inget nytt när det gällde bilar, för motorintresserade hade länge byggt egna bilar, åtminstone sedan hot rod-rörelsen uppstod på 30-talet. Från denna tid kommer många saker som är populära även idag, bl.a. motivlackade ”flames” och olika typer av förbättringar av motorn. Kanske var det egentligen denna kultur som inspirerade punkarna?
Idag är det enklare en någonsin att bygga en egen bil, antingen genom att utgå från en befintlig bil, eller börja från scratch. På internet finns det instruktioner om hur man ska gå till väga. Du kan därför välja att utrusta din bil med Angel eyes, Devil eyes eller andra strålkastare – valet är helt och hållet ditt. Det går även att använda strålkastare från en gammal bilmodell, eller från en bil av ett annat märke. Det kräver naturligtvis att man kan skruva, borra och svetsa, men om man inte kan det ger man sig knappast på att bygga en bil från första början.

 
 

Comments are closed.