Nyproduktion undantas amorteringskrav

De nya amorteringsreglerna som börjar gälla i mars 2018 innebär lite ändringar för de som tar nya lån. Bestämmelserna är en miniminivå och bankerna kan alltså själva välja att höja kraven. Håll koll på vad som gäller, men låt det inte hindra dig från att köpa loss. Och amortera i tid, även om du inte omfattas av de nya reglerna. Det är ett bra sätt att göra sig oberoende svängningarna på marknaden. 

Om du står inför att köpa en tomt eller en bit mark för att utöka garaget ska du också se hit. Lägger du till ett lån på ditt befintliga kommer din amorteringskostnad att öka. Skulle det vara så att du inte amorterar, men lägger till, kommer du också behöva amortera. Mer om vad som gäller kan du läsa i dn.se.

Nyproduktion?

Amorteringskraven gäller inte de som har tagit lån innan den 1 mars. De betalas då enligt de överenskommelser som gällde vid köpet. Det kan dock vara en idé att amortera ändå. Många frågar sig om det en är lönsamt att amortera. Svaret är att det självklart varierar, men ju mindre ditt lån är, desto midnre påverkar det dig om bopriset skulle sjunka. Idag är det kanske de som har störst behov av att amortera, som inte gör det.

De som köper nyproduktion kan dock få slippa amorteringskravet. Det är bankerna som avgör det och kan alltså bevilja ett undantag för en femårsperiod på nyproduktion. Kolla självklart med din bank vad det är som gäller innan du tar lånet.

Det är lätt att stirra sig blind på hur bopriserna generellt ökar i Sverige, men på senare tid har vi sett att bostadspriserna sjunker i Stockholm. Därför är det alltid bra att se vaket på sin situation och göra sig så ekonomiskt trygg man kan.

 
 

Comments are closed.