Bilintressen och byggen

Att bygga om, eller bygga ett helt eget fordon är ett stort projekt som kräver att man har ett gott intresse, är händig och har tålamod nog att slutföra arbetet man ger sig in i. Att bygga bil är inget man gör över en natt.

I Sverige finns det runt fyra och en halv miljoner personbilar i trafik, nästan en bil per varannan invånare! Bilen är ett av våra viktigaste färdmedel, vi behöver det för att kunna förflytta oss på ett självständigt sätt mellan platser där kollektivtrafiken inte uppfyller de behov som finns. Utan bilar skulle Sverige stanna av, men för en del är bilar mer än bara ett verktyg för att förflytta sig. För en del är det ett brinnande intresse och en passion, som kan uttrycka sig på många sätt.

  • Det finns den som älskar att bläddra i tidningar, gå på utställningar och lära sig allt om bilar.
  • De som mest är intresserad av sin egen bil och sköter om den som den käraste ägodel, som inte försummas på något sätt.
  • Det finns även de som är intresserade av bilsport och motorsporter av alla de slag, och de gillar också att spela spel där man kör snabba bilar.
  • Sedan finns det dem som vi gillar bäst, ombyggarna. De som bygger om, eller bygger helt nya fordon själva. Det är en passion som heter duga.

När man bygger bil

Det är inte ett helt enkelt arbete att bygga om eller bygga en ny bil. Handlar det om att du vill bygga om din bil, kanske ändra någonting eller lägga till något, som en taklucka, en vinge i bak, eller sänka bilen… vad du än vill göra måste du kontrollera med Trafikverkets bestämmelser att bilen är okej efter ombyggnationen, eller så kan du helt enkelt åka för att besiktiga den så att du vet att den är redo för vägarna. Den som vill bygga en ny bil utgår oftast från en eller flera befintliga bilar som de plockar isär och sätter ihop på det sätt som de själva vill. Det finns många entusiaster som specialiserar sig på en viss sorts bilar, till exempel Mini Cooper, och skaffar en massa sådana för att bygga ihop en egen, unik Mini. Så är du sugen på att bygga om kan du till exempel leta efter billiga beg Ford för att sedan plocka isär och bygga ihop. Eller bara modifiera litegrann, beroende på vad du känner för.

Vad gör man sen när bilen är färdig, då? Ja antingen så nöjer du dig där, kör runt med din ombyggda bil och njuter av den. Sen kan det vara som så att intresset inte svalnat efter en bil, snarare tvärtom, och då kommer du förmodligen sätta igång med nästa projekt inom en snar framtid. Många om bygger om sina bilar har inget behov av flera bilar, och de kanske lägger ut de unika bilarna på Blocket för att sälja dem så att någon annan kan få njuta av deras skapelse. I den här artikeln på Svenska Dagbladet skriver de om de galnaste bilarna på Blocket just nu, och där finns en del ombyggda bilar till salu.

 
 

Comments are closed.