Att tänka på innan du mekar med bilen

Det är av goda skäl som många får magknip när de måste lämna in bilen på lagning. Dolda avgifter, merförsäljning och priser som skenar. Kanske är det ibland bättre att ta saken i egna händer?

Man kan kanske inte allt – men varför be om hjälp med sådant du kan fixa själv? Här är några tips för den som vill börja meka med sin bil. Vad du ska tänka på att förbereda dig med. Och vad du kan, och inte kan, göra själv som nybörjare.

Förutsättningar för att meka

  • Bra belysning. Det är alltid bra att se vad man håller på med, inte minst när man är inne och pillar under motorhuven. Se till att du har en arbetsbelysning som passar för dina ändamål. Lampor hittar du till exempel på http://www.extraljuskungen.se/arbetsbelysning/.

 

  • Rätt kläder. Oljefläckar, revor och svett – se till att dina kläder klarar allt vad mekandet innebär. Tänk på att ska vara bekväma och slitstarka arbetskläder som du inte är rädd om. Och ha gärna något på huvudet!

 

  • Verktygslåda. Det kanske säger sig själv, men se till att ha alla verktyg du behöver. Det är inte kul att vara mitt uppe i arbetet med bilen och märka att man måste släppa allt för att åka och handla saker som saknas.

 

  • Kompisar. Förutom att det är roligare att meka med sällskap är det dessutom en bra idé att, som nybörjare, dra nytta av andras kunskap. Har du hört uttrycket: desto fler kockar desto sämre soppa? Det gäller inte i det här fallet.

Men vad kan man göra själv – och vad bör man lämna över till bilverkstan? Även om det är kul att meka finns det faktiskt sådant som man gör bäst att vara försiktig med. I USA försöker bilföretagen till och med göra det olagligt att göra ändringar i bilens dator med motiveringen att dessa delar blivit för avancerade för att bilägarna själva ska kunna laga dem utan att det utgör en trafikfara. Men det finns fortfarande en mängd saker du kan göra, till exempel att testa handbromsen, lamporna och mönsterdjupet på däcken. Eller att byta olja och oljefilter. Men om du upptäcker att oljan tar slut snabbt igen kan det vara tecken på att något inte står rätt till – oljeläckage är ett allvarligt problem som måste åtgärdas så snabbt som möjligt för att motorn inte ska ta skada.

 
 

Comments are closed.